حقوق دفاعی متهم در «دوران تحت نظر» در قانون آیین دادرسی کیفری و بررسی تطبیقی آن با حقوق انگلستان

نویسنده

دانشگاه شهرکرد

چکیده

تحت نظر گرفتن متهمان در جرایم مشهود یکی از مهمترین اختیارات ضابطین دادگستری است. مسلماً پیش بینی چنین اختیاری برای ضابطین دادگستری که منتهی به سلب آزادی رفت و آمد متهم می شود، بر تلاش در جهت تحقق مصالحی بزرگ همچون کشف حقیقت و احراز واقعیت در پرونده های کیفری و نیز، تحصیل دلایلی که دستیابی به این هدف را امکان پذیر می سازند، استوار است. مسلماً ضرورتهایی همچون سرعت در جمع آوری دلایل جرم و ممانعت از نابودی و امحاء آنها، پیشگیری از تبانی متهم با شهود، شرکا یا معاونان احتمالی بخصوص در مراحل اولیه رسیدگی، محدودیت در حقوق اعطایی  به متهم تحت نظر را اقتضاء می کند. با این حال، ضرورت حفظ حقوق و آزادی های فردی و کرامت انسانی در کنار حفظ مصلحت اجتماعی ایجاب می کند که برای متهم تحت نظر قرار گرفته، حقوق دفاعی به رسمیت شناخته شود. چنین موضوعی در قوانین سابق آیین دادرسی کیفری کمرنگ بود. به موجب قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 متهم در دوران تحت نظر در جهت تضمین حقوق و آزادی های فردی و نیز حفظ کرامت انسانی از حقوق دفاعی همچون حق سکوت، حق ملاقات باوکیل، حق تفهیم اتهام و.... برخوردار گشته است. چنین موضعی در حقوق انگلستان نیز مشهود است و قانون پلیس و ادله کیفری 1984 این کشور حاوی موادی است که تکالیف متعددی را برای پلیس در راستای تضمین حقوق متهم تحت نظر قرار گرفته، مقرر داشته است.

کلیدواژه‌ها


Damaska, Mirjan, (1995), Free Proof and its Detractors, The American Journal of Comparative Law, Volume 43, pp.343-358.
Dennning Lord, (1949), Freedom under the Law, London: Stevens & Sons Limited.
fenwick,h., (2002), Civil Liberties and Human Rights, Cavendish Publishing, 3 Edition.
Gregory W. Oreilly, (1994), England Limits the Right to Silence, Journal of Criminal Law and Criminology, Volume 85, PP: 402-452.
Ma, Y., (1999), Comparative Analysis of Exclusionary Rules in the United States, England, France, Germany and Italy, an International Journal of Police Strategies & Management, PP: 280-303.
Murphy, peter, (2009), Murphy on Evidence, Eleventh Edition, Oxford University Press.
Pritchard, john, (1989), Guide to the Law, London.
Sanders, Andrew & Richard Yong, (2000), Criminal Justice, Third Edition, Oxford University Press.
Vander Bilt, (1953) ,The Role of Procedure in the Protection of freedom, University of Chicago, Conference on Freedom and the Law, Conf., Ser. No.13.
Frank T, (1968), Comparative Constitutional Process, London: Sweet & Maxwell.
Bassiouni C M, (1968), Criminal law and its Process, The Law of Public Order.